IT'S ALL ABOUT OUR SKIN

Δεν θα ήμασταν αυτοί που είμαστε χωρίς το δέρμα μας. Μας προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός μας, δημιουργεί την απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη D και μας βοηθά να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Είναι όμως ευαίσθητο και χρειάζεται τη φροντίδα και την προσοχή μας για να παραμείνει υγιές.

Το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας αποτελείται από τρία διακριτά μέρη:

pnghut human skin epidermis skeleton flower tree

Η επιδερμίδα είναι η εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Η κεράτινη στιβάδα είναι το εξωτερικό μέρος της επιδερμίδας και χρησιμεύει ως φυσική ασπίδα, προστατεύοντας το σώμα από εξωτερικές επιθέσεις όπως χαμηλές θερμοκρασίες, υπεριώδης ακτινοβολία και λοιμώξεις. Το υπόλοιπο μέρος της επιδερμίδας εξυπηρετεί κυρίως το ρόλο της παραγωγής του επιδερμικού φραγμού.

Το χόριο είναι η μεσαία στιβάδα, η οποία περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την εξωτερική στιβάδα. Το χόριο περιέχει επίσης θύλακες τριχών, ιδρωτοποιούς αδένες και νευρικές απολήξεις.

Ο λιπώδης ή υποδόριος ιστός, η βαθύτερη στιβάδα είναι και το πιο παχύ τμήμα του δέρματος, το οποίο περιέχει λιπώδη κύτταρα. Αυτά σχηματίζουν ένα ενεργειακό απόθεμα και επιτρέπουν τη θερμική ρύθμιση του σώματος.

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και εκτελεί πολλές λειτουργίες. Μία από αυτές είναι η προστασία από φυσικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως τριβή, χημικές ουσίες και λοίμωξη, καθώς και επιβλαβείς ακτίνες UV. Εκτός από την προστασία που προσφέρει από τους εξωτερικούς παράγοντες, είναι επίσης το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανό μας καθώς λαμβάνουμε πολλές «πληροφορίες» για το περιβάλλον μας μέσω των νευρικών απολήξεων στο δέρμα μας. Τέτοιες πληροφορίες αποτελούν η θερμότητα, το κρύο, ο πόνος έως και το παρηγορητικό άγγιγμα των φίλων και των αγαπημένων προσώπων μας.

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος του δέρματος είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Το δέρμα μας περιέχει περίπου 2-5 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες και μπορούμε να αποβάλλουμε έως 10 ή περισσότερα λίτρα ιδρώτα την ημέρα σε ζεστά κλίματα για να βοηθήσουμε το σώμα μας να κατεβάσει θερμοκρασία. Όταν κάνει κρύο, η παραγωγή ιδρώτα και η παροχή αίματος στο δέρμα μειώνεται για να διατηρήσει τη θερμότητα στα βαθύτερα όργανα

Βιβλιογραφία:

PΒιroksch, Ehrhardt, Johanna M. Brandner, and Jens‐Michael Jensen. “The skin: an indispensable barrier.” Experimental dermatology 17.12 (2008): 1063-1072.

https://www.nursingtimes.net/clinical-archive/dermatology/understanding-the-structure-and-function-of-the-skin/205222.fullarticle

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *